Projecten WOII

Pop-up museum ‘Rheden in Oorlogstijd’

In september 2019 werd in Velp (GLD), in de gemeente Rheden, in het kader van 75 jaar bevrijding het pop-up museum ‘Rheden in Oorlogstijd’ geopend. Dit museum zou over de loop van iets meer dan een half jaar de oorlogsgeschiedenis van Rheden laten zien aan de hand van drie thema’s (Market Garden, onderduiken/evacuatie, bevrijding) en een groot aantal zeer interessante voorwerpen.

Het pop-up museum ‘Rheden in Oorlogstijd’

Naast de voorwerpen werd Old News gevraagd om een aantal kleine video’s te maken voor in het museum zelf. Elk van deze video’s zou een oorlogsverhaal uit één van zeven dorpen uit de gemeente vertellen. Aan de hand van een interactief menu (zie de foto beneden) konden bezoekers van het museum de verschillende video’s bekijken. Hieronder zijn elk van deze video’s te bekijken.

Interactief menu in het museum

Velp

In september 1944 vond operatie Market Garden plaats. Als voorbereiding op deze operatie werd Arnhem ontruimd. In deze video vertelt Anita Matser over haar grootouders en hoe zij de evacuees ontvingen in Velp.

Rheden

In deze video kijken we naar het oorlogsverleden uit Rheden en specifiek van één persoon die al haar hele leven in dit dorp woont: Janna Bosveld. Ze vertelt ons over het begin van de oorlog, het dagelijks leven tijdens de oorlog in Rheden en de bevrijding.

De Steeg

In deze video kijken we naar het verhaal van de oud locoburgemeester van de gemeente Rheden Gerrit van der Ley en de boerderij waar hij woonde. Als locoburgemeester heeft Van der Ley enorm veel betekend voor de gemeente Rheden tijdens de oorlogsjaren. Samen met zijn kleinzoon Martien Egberts kijken we 75 jaar later terug op het van Van der Ley en de boerderij Oud-Middachten.

Ellecom

In deze video kijken we naar een van de meest gruwelijke plekken uit de gemeente Rheden ten tijde van de oorlog: Avegoor. Op dit landgoed was het opleidingskamp voor de SS in Nederland gevestigd. Tijdens de bouw van de sporthal op het landgoed werden er vanuit het hele land joodse mensen naar Avegoor gebracht om te helpen met de bouw. Zij moesten met enorm veel mensen verblijven op de zolder van een nabijgelegen villa onder erbarmelijke omstandigheden. Één van de gevangenen heeft zijn verhaal gedeeld: Max Deen.

Dieren

In deze video kijken we naar een wel heel bijzonder verhaal uit het dorp Dieren. De vader van Charla Vallen heeft tijdens het laatste half jaar van de oorlog een dagboek bijgehouden, op bijna dagelijkse basis, over de gebeurtenissen in en rondom Dieren. Een aantal van deze passages uit het dagboek worden door Charla voorgedragen.

Spankeren

In deze video vertelt Jan Burgers, inwoner van Spankeren, ons over de verhalen die zijn vader Teunis Jacobus Burgers heeft opgeschreven. Teunis schrijft over de gebeurtenissen rondom de boerderij waar hij woonde in Spankeren ten tijde van de oorlog en de dingen die hij daar heeft meegemaakt. Jan Burgers vertelt ons deze verhalen over zijn vader.

Laag-Soeren

In Laag-Soeren was er tijdens de oorlogsjaren een verzetsgroep actief met de de naam Reinders. Een aantal leden van deze verzetsgroep hebben ongelofelijke verzetsdaden verricht tijdens de oorlog maar in het specifiek springt er één verzetsdaad uit: de overval op een Duitse postkoets.

Dit vind je misschien ook leuk...